PLASTİKLER
Plastikler, organik polimerler ve organik veya sentetik katkı maddelerinden oluşan sentetik veya yarı sentetik viskoelastik malzemelerdir. Plastiklerin stres altındaki davranışı, strese maruz kaldıkları sürenin uzunluğuna ve maruz kalmanın meydana geldiği sıcaklığa bağlıdır. Plastik malzemeler için uygulamalar geniştir çünkü plastiklerin mekanik özellikleri, istenen uygulamanın gereksinimlerini karşılamak üzere özelleştirilebilen moleküler yapıları ile tanımlanır. Plastiklerin daha yaygın biçimleri ve uygulamaları, yalıtım ve ambalaj olarak kullanılan stiren köpük veya strafor, sıhhi tesisatta kullanılan PVC ve giyim sektöründe kullanılan esnek ama güçlü bir malzeme olan naylondur.
PLASTİK MALZEME TESTLERİNİN AMACI
Bir plastiğin mekanik özelliklerinin test edilmesi, istenen uygulamanın gereksinimlerini karşılayıp karşılamayacağını belirler. Plastikler, istenen malzeme özelliklerini elde etmek için çok çeşitli prosedürler ve malzeme bileşenleri kullanılarak üretilebilmeleri veya üretilebilmeleri bakımından metallere benzer. Tipik olarak plastik ürünlerin istenen özellikleri düşük maliyet, düşük ağırlık, yüksek tokluk, yüksek elastikiyet ve süneklik ve çekme, sıkıştırma, eğilme, burulma ve kesmede yüksek mukavemettir. Bu özellikler, plastiği üretmek için kullanılan malzeme bileşenlerinin kimyasal yapısı ile tanımlanır ve daha özel olarak moleküler ağırlıklarına, sertliklerine, yoğunluklarına ve ısıya ve çözücülere karşı direncine bağlıdır.
UYGULAMADA KULLANILAN YAYGIN PLASTİK TEST YÖNTEMLERİ
Uygulamanın beklenen gerilmelerine ve yüklerine bağlı olarak, bu kuvvetler altındaki davranışını tahmin etmek için bir plastik malzeme üzerinde herhangi bir sayıda test yapılacaktır. Plastiklerin en yaygın testleri çekme testleri, basınç testleri, eğilme testleri, kesme testleri ve burulma testleridir. Gerilim ve sıkıştırma testleri, plastiğin uzunlamasına ekseni boyunca yüklenmesini içerir, ancak gerilim testlerinin uçları birbirinden uzaklaştırdığı durumlarda, sıkıştırma testleri onları bir araya getirir. Kesme testi, çekme ve basma testlerine benzer olabilir, ancak temel fark, test numunesinin uçlarının kaydırılmasıdır, böylece yük uygulandığında numunenin dış yüzeyleri zıt yönde hareket ederek numunenin kaymada başarısız olmasına neden olur. hareket. Eğilme testleri, yükün, test numunesinin orta bölümüne, dış yüzey çekme kuvvetleri ve iç yüz basınç kuvvetleri maruz kalacak şekilde “U” veya “V” şeklinde bükülecek şekilde uygulanmasını gerektirir. Burulma testi, örneğin diğer ucu sabitlenirken numunenin bir ucuna uygulanacak bir dönme kuvveti veya tork gerektirir. Tüm bu testler, süre boyunca kaydedilen stres ve gerinim değerleri ile numune kırılana veya kopana kadar gerçekleştirilir.
PLASTİK TEST NUMUNELERİ
Plastik test numuneleri üretmek için dört yaygın yöntem vardır:
İşleme
Kalıpla Kesme
Enjeksiyon Kalıplama
Sıkıştırma Kalıplama
Test numunelerinin işlenmesi, test malzemesinden düz bir numune alınarak ve istenmeyen malzemeyi öğüterek veya keserek istenen şekle getirerek elde edilir ve genellikle kusur oluşumuna maruz kalabilecek daha sert plastikler için yapılır.
Kalıp kesme testi örneklerinin üretilmesi oldukça kolaydır, çünkü bir parça hamurdan kurabiye kesen bir çerez kesici gibi tek bir malzeme tabakasından birçok numune kesilebilir.
Enjeksiyon kalıplı numuneler, plastik malzemenin sıvı hale gelinceye kadar ısıtılması ve istenen şekle sahip kalıba enjekte edilmesiyle üretilir, bu da son derece özel şekillerin üretilmesine olanak tanır.
Basınçla kalıplanan numuneler, malzemenin kalıbın şekline deforme olacak şekilde bir kalıba itilmesiyle oluşturulur.
Hangi işlemin kullanılacağının seçilmesi, tamamen testin gerçekleştirildiği malzemenin özelliklerine bağlıdır.
UYGULANABİLİR TEST STANDARTLARI
ASTM D256 Izod Impact Resistance of Plastics
ASTM D6110 Charpy Impact Resistance of Notched Specimens of Plastics
ASTM D624 Tear Testing for Rubber and Elastomers
ASTM D6272 Four Point Flexural Bend Test Machine for Plastics and Insulating Materials
ASTM D638 Tension Testing for Plastics
ASTM D695 Compression Testing for Rigid Plastics
ASTM D7774 Flexural Fatigue Test Equipment for Plastics
ASTM D790 Testing for Flexural Properties of Plastics and Insulating Materials
ASTM D882 Tensile Testing for Thin Plastic Sheeting
ISO 13802 Pendulum Impact Test of Plastics | Machines
ISO 179 Charpy Impact Strength of Notched Plastics | Testing Equipment
ISO 180 Izod Impact Strength of Plastic | Test Equipment
ISO 527 Tensile Test of Plastics Composites